Oggi è venerdì 24 maggio 2013, 3:09

Tutti gli orari sono UTC + 1 ora [ ora legale ]

Apri un nuovo argomento Rispondi all’argomento  [ 12 messaggi ]  Vai alla pagina 1, 2  Prossimo
Autore Messaggio
MessaggioInviato: domenica 5 agosto 2012, 18:15 
Non connesso
Esordiente - Debiutant
Esordiente - Debiutant

Nazionalità: polacca
Ciao! Mam na imię Magdalena. Nie wiem czy to jest dobre miejsce. Kochani, nie należę do włoskiej Polonii, ale Włochy od zawsze mnie interesowały. Szczególnie Rzym. Za kilka dni wybieram się na pielgrzymkę do Włoch. Boje się, że nie będę chciała wrócić :). Mieszkam w Białymstoku. Z wykształcenia jestem filologiem polskim- logopedą. Domyślam się, ze to we Włoszech nie miałoby znaczenia. Chciałabym wiedzieć jak wygląda rynek pracy, czy mogę liczyć na cokolwiek? Jak wygląda poszukiwanie mieszkania? Jakie rady udzielicie dziewczynie, która jest skłonna rzucić wszystko tutaj ( jest tego niewiele), i spróbować zacząć nowe życie we Włoszech? Nie jest istotne czy będzie to teraz, czy za kilka tygodni czy miesięcy. Ostateczny termin przeprowadzki wyznaczyłam sobie na przełom grudnia i stycznia. Znam podstawy włoskiego i cały czas się uczę. Nie muszę pracować w zawodzie (co jest chyba w moim przypadku we Włoszech niemożliwe). Kochani, wiem, że pewnie macie już dość takich pytań i tematów, ale proszę Was- pomóżcie i doradźcie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź i radę. Magda

Profilo  

MessaggioInviato: lunedì 6 agosto 2012, 10:21 
Non connesso
Biało-czerwony
Biało-czerwony

Nazionalità: italiana
Meggie ha scritto:
Nie wiem czy to jest dobre miejsce

Dokładnie, to nie tutaj: prędzej znajdziesz przydatnych informacji na FB w grupie włoskiej Polonii.
Tu raczej siedzą ludzie mieszkające w Polsce, zatem daleko od rzeczywistości "italiana"...
:italia:

Profilo  

MessaggioInviato: lunedì 6 agosto 2012, 12:34 
Non connesso
Collaboratore
Collaboratore

Meggie ha scritto:
Chciałabym wiedzieć jak wygląda rynek pracy, czy mogę liczyć na cokolwiek?

Nie ma sensu owijać w bawełnę: sytuacja na rynku pracy jest bardzo ciężka, żeby nie powiedzieć dramatyczna. I nie mam tu na myśli obcokrajowców - Włosi również maja ogromne problemy ze znalezieniem pracy, nie mówiąc o upadających gęsto firmach. Osobiście nie radze nikomu przenosić się teraz do Włoch, chyba ze ma się zapewniona prace. Lepiej zaczekać, aż minie kryzys i Wochy się podniosą.

Meggie ha scritto:
Jak wygląda poszukiwanie mieszkania?

Podobnie jak w Polsce: gazeta/internet + telefon w łapę i szukasz. :)

Meggie ha scritto:
Jakie rady udzielicie dziewczynie, która jest skłonna rzucić wszystko tutaj ( jest tego niewiele), i spróbować zacząć nowe życie we Włoszech? Nie jest istotne czy będzie to teraz, czy za kilka tygodni czy miesięcy. Ostateczny termin przeprowadzki wyznaczyłam sobie na przełom grudnia i stycznia. Znam podstawy włoskiego i cały czas się uczę. Nie muszę pracować w zawodzie (co jest chyba w moim przypadku we Włoszech niemożliwe).

Tak jak pisałam wyżej: moja rada jest taka, żeby jednak się wstrzymać. Nie chce Cie zniechęcić, po prostu takie są realia i według mnie nie ma co ryzykować.

Profilo  

MessaggioInviato: martedì 7 agosto 2012, 13:12 
Non connesso
Esordiente - Debiutant
Esordiente - Debiutant

Dzięki za wszystkie informacje... :)

Profilo  

MessaggioInviato: sabato 18 agosto 2012, 11:05 
Non connesso
Apprendista italo-polacco

Ja bedac polakiem zyjacym od dawna we Wloszech,moge tylko potwierdzic to co napisal DEELAYLAH,to nie jest odpowiedni moment by sie przeprowadzac do Wloch,no chyba ze sie zna kogos zaufanego kto jest w stanie wiele pomoc,inaczej nie ma gdzie sie pchac.Ja sam majac stala niby pewna prace gdybym mial gdzie to bym stad uciekal az by sie kurzylo :-)

Profilo  

MessaggioInviato: lunedì 20 agosto 2012, 18:49 
Non connesso
Esordiente - Debiutant
Esordiente - Debiutant

Ja mieszkam we Wloszech od kiedy bylam dzieckiem, jak tylko mòj chlopak(wloch) ukonczy studia, uciekamy do polski... nie ma pracy i nie ma przyszlosci dla mlodych...przykra sytuacja... na twoim miwjscu bym poczekala.

Profilo  

MessaggioInviato: mercoledì 22 agosto 2012, 21:56 
Non connesso

sarafra ha scritto:
Ja mieszkam we Wloszech od kiedy bylam dzieckiem, jak tylko mòj chlopak(wloch) ukonczy studia, uciekamy do polski... nie ma pracy i nie ma przyszlosci dla mlodych...przykra sytuacja... na twoim miwjscu bym poczekala.

Czekac tylko na co :?: Tu juz raczej lepiej nie bedzie,co najwyzej gorzej :cry:

Profilo  

MessaggioInviato: giovedì 23 agosto 2012, 11:18 
Non connesso
Biało-czerwony
Biało-czerwony

Oj, smutno mi przeczytać takie słowa o moim kraju ukochanym: naprawdę jest we Italii aż tak źle..?

Innymi słowy: czy dobrze, iż emigrowałem na stale do Polski?

:triste:

Profilo  

MessaggioInviato: venerdì 24 agosto 2012, 14:19 
Non connesso
Esordiente - Debiutant
Esordiente - Debiutant

Ciao Antonio,

Wloszka nie jestem, choc po tylu latach zaczelam ten kraj traktowac jak "drugi dom" i tak, niestety... przykro sie robi jak czlowiek sie rozglada. W ciagu ostatnich kilku lat wszystko sie sypie! Doslownie i w przenosni!

Z praca jest potwornie ciezko, nawet jak pracujesz po 14-16h z czego wiekszosc i tak oddasz na podatki! Zamykaja sie wielkie firmy: Idesit, Nokia, CocaCola wszystko sie przenosi w inne reiony swiata lub Europy. Tym samym masa zwolnien.

Dziennikow i wiadomosci juz po prostu nie da sie ogladac! Gadania politykow jeszcze kilka lat temu byly relatywnie znosne, czlowiek sie posmial, pozartowal czy zdenerwowal... teraz jak widze, ktoregokolwiek, z jakielkolwiek parti to zmieniamy kanal!!!

Przykro mi, szczerze bardzo mi przykro bo to piekny zakatek ziemi ma invivibile in questo periodo!

Pocieszamy sie, ze jeszcze tylko kilka tygodni!

un abbraccio per tutti!

Profilo  

MessaggioInviato: venerdì 24 agosto 2012, 14:45 
Non connesso
Biało-czerwony
Biało-czerwony

Wyobraż sobie, że w naszym regionie (Novara-Vercelli) do zbierania ryżu w mokrych polach są zatrudnione chińczycy, wraz ze czapkiem trójkątym od filmów z Vietnamu...
Czyli raczej (twarda) robota jest, ale moje rodacy nie maja za bardzo zamiaru ją przyjąć...
A może mogłabyś mi przywieźć trochę gorgonzoly, odpłatnie oczywiście..?

:italia:

Profilo  

Apri un nuovo argomento Rispondi all’argomento  [ 12 messaggi ]  Vai alla pagina 1, 2  Prossimo

Tutti gli orari sono UTC + 1 ora [ ora legale ]