Pagina 1 di 1

Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: lunedì 26 ottobre 2009, 20:28
da Greenhouse
Opublikowałem niedawno bardzo długą opowieść o Sycylii napisaną przez Anię (niezarejestrowana na forum).
Opowieść jest bardzo ciekawa, nie wszyscy podróżują w grudniu sami po Sycylii, gorąco polecam.
Czekam na komentarze.

Re: Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: giovedì 29 ottobre 2009, 14:47
da Eugen
Byłoby fajnie, gdyby Ania zarejestrowała się na forum, żebyśmy debatowali z nią nad Sycylią.

Re: Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: mercoledì 11 novembre 2009, 18:05
da blondas
Jak Bóg i partia pozwoli swoją relację dodam na początku stycznia 2010 :D

Re: Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: mercoledì 11 novembre 2009, 19:41
da kinga
Chciałam powiedzieć, że bardzo się cieszę, że został poruszony wątek opowieści sycylijskiej. Chodzi o odcinek VII opowieści, w którym autorka opisuje granitę. Tłumaczy ona, że są to lody z bułką o smaku migdałowym i kakaowym.
wiem jednak , że granita jest z lodu i np. różnego rodzaju soku owocowego, czekolady itp.(zmieszanego, zmiksowanego) ale nie są to lody z bułką. chodzi mi o wyjaśnienie tej sprawy i proszę o poprawienie błędu, żeby ludzie, którzy nie byli na Sycylii, nie powielali tego błędu.Pozdrawiam i proszę o komentarz osoby naprawdę zorientowane w tej sprawie. pozdrawiam

Re: Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: mercoledì 11 novembre 2009, 21:44
da Greenhouse
Granitę można też jeść w bułce. Dawno temu uwielbiałem kupić najpierw bułkę świeżą (mafalda) prosta z piekarnika a potem iść do lodziarni żeby wypełnić ją granitą.
Kontrast ciepło-zimno....mmmmh! Niesamowite śniadanie :)
Często można jeść granitę z brioszką, jest to bardzo popularne. Staraj się zamówić na Sycylii briosche con granita, polecam!
Poza tym, granita robiona jest nie tylko z sokiem, często też ze świeżymi owocami (zwłaszcza cytryną).
Więc, według mnie Ania nie napisała nic błędnego.

Re: Opowieść sycylijska - grudzień 2008

Inviato: giovedì 12 novembre 2009, 10:16
da Eugen
Znalem lody z bułką, tzw. brioche col gelato ale jeszcze nigdy nie widziałem granity z bułką, może ta granita znajduje się tylko w kilku prowincjach Sycylii. Trzeba dodać, ze najczęściej granita serwuje się w kubku i prawdziwa granita, jak mowi Greenhouse, nie jest z soku tylko z świeżych owoców.

Typowe smaki są:

- Migdała (mandorla)
- Cytryna (limone)
- Morwa (gelsi)

jest dzisiaj o wiele więcej smaków ale tradycyjne są te, które napisałem.